Lifestyle

Διατροφή για τη ρύθμιση του βιολογικού περιβάλλοντος του οργανισμού και Αντιγήρανση

Γράφει: Ελεάνα Παπαχαραλάμπους
29/3/2016

Η διατροφολόγος Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου μας μιλάει για την αντιγήρανση και τη ρύθμιση του βιολογικού περιβάλλοντος του οργανισμού.


Ας δούμε λίγο πιο βαθιά στο σώμα. Τα κύτταρα μοιάζουν με σπόρους που χρειάζονται ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για ν'αναπτυχθούν. Πρόκειται για το "βιολογικό περιβάλλον" το οποίο μόνο όταν είναι σωστό και ισορροπημένο θα αποδώσει καρπούς. Οι ίδιοι κανόνες της φύσης διέπουν τα κύτταρά μας. Σ'ένα χωράφι θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσουμε τα αγριόχορτα, να ρίξουμε λίπασμα και νερό για ν'αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Γιατί όχι το ίδιο και στον οργανισμό μας; Πρώτα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις τοξίνες, να δώσουμε θρεπτικά συστατικά για την επανασύσταση και να αυξήσουμε την παροχή αίματος, ώστε να βελτιωθεί η ανανέωση και η ανάπλαση των κυττάρων. 

Το "βιολογικό περιβάλλον" χαρακτηρίζεται από τους εξής παράγοντες:
1) PH. Χαρακτηρίζει τη χημική ισορροπία των ιστών (όξινο ή αλκαλικό). Φυσιολογικά πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό ώστε να γίνονται σωστά οι κυτταρικές ενζυματικές αντιδράσεις.
2)Βαθμός τοξικότητας. Χαρακτηρίζει τα επίπεδα τοξινών του σώματος. Tοξίνες είναι τα εξής στοιχεία: α)Βαρέα μέταλλα (υδράργυρος από τα μαύρα σφραγίσματα, κάδμιο από το τσιγάρο) β)Ηπατοτοξικά (ζάχαρη, φυτοφάρμακα, φάρμακα, συντηρητικά κλπ) γ)Εσωτερικές τοξίνες (κυρίως μικροβιακά απόβλητα από το παχύ έντερο) δ)Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες (ασταθή μόρια από τα οποία λείπει ένα ηλεκτρόνιο που προσπαθούν να πάρουν από άλλα κύτταρα)
3)Επίπεδα μετάλλων στους ιστούς. Βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και τη διεξαγωγή των κυτταρικών αντιδράσεων σαν συμπαράγοντες (λαμβάνονται μόνο από την τροφή, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει).
4)Επαρκής απόδοση οξυγόνου. Βελτιώνει τις κυτταρικές λειτουργίες, αλκαλοποιεί το pH, καταργεί τις αναερόβιες διαδικασίες. 

Το "βιολογικό περιβάλλον" διαταράσσεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη καφεΐνη, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το στρες, κοινωνικό ή συναισθηματικό. Η παραδοσιακή Δυτικού τύπου διατροφή, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, η κατάθλιψη και πικρία, η υποκινητικότητα (λιγότερο από 20 λεπτά άσκησης την ημέρα) είναι βασικοί παράγοντες επιδείνωσης φλεγμονής και καταστολής των ανοσοκυττάρων, ενώ προστατευτικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή, η ινδική και η ασιατική κουζίνα, ο αυτοέλεγχος, η αποδοχή του εαυτού μας και η γαλήνη, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα/6 φορές την εβδομάδα και ένα μη τοξικό περιβάλλον.

Αν λοιπόν ο οργανισμός μας είναι σαν ένα χωράφι που θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να είναι εύφορο, γόνιμο και ζωντανό, θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε από τα αγριόχορτα, θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αποβάλλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες που συσσωρεύονται καθημερινά και μας κάνουν να αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένοι, με αίσθημα βάρους, θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του "βιολογικού περιβάλλοντος".

-Αποτοξίνωση ήπατος, εντέρου, λέμφου. Με τη βοήθεια βοτάνων, ενζύμων και ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Απομακρύνονται οι τοξίνες και από όργανα του σώματος και τα λιπώδη κύτταρα όπου συνήθως αποθηκεύονται.
-Βελτίωση της διατροφής. Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και νερό. Επίσης αντιοξειδωτικά για τη δέσμευση των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και ένζυμα για τις κυτταρικές αντιδράσεις.
Πρωτεΐνη: Βασικό συστατικό των νυχιών και των μαλλιών είναι η κερατίνη, που αποτελεί ένα είδος πρωτεΐνης και έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ L-κυστεΐνη, η οποία μειώνει την τριχόπτωση, βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας και βελτιώνει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών. Η αποτελεσματικότητα της L-κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, η παραγωγή κερατίνης ενισχύεται από μία θειούχα ένωση, τη μεθυλοσουλφονυμεθάνη (MSM), η οποία δυναμώνει το θύλακα της τρίχας. 
Πηγές πρωτεϊνών: Αβγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί, όσπρια.  

Βιταμίνη Α: Βασική λειτουργία της αποτελεί η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου της τρίχας. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα. Όσον αφορά την υγεία της επιδερμίδας η προβιταμίνη Α (β-καροτένιο) ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η έλλειψή της προκαλεί ξηροδερμία και ευερεθιστότητα του δέρματος.
Πηγές: συκώτι, σολομός, ξιφίας, καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια και βερίκοκα. 
Βιταμίνη Ε: εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη "γήρανση" των μαλλιών, καθώς επίσης την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας. Πηγές: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί. 
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα, σημείο αναπαραγωγής και ανάπλασης της τρίχας. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Πηγές: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
Βιταμίνες Β3, Β5, Β6: βοηθούν στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας και του σμήγματος με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν την υγιή όψη της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής. Πηγές Β3: Αράπικα φιστίκια, τόνος, συκώτι, μαγιά μπύρας, ξερά ροδάκινα, χοιρινή μπριζόλα.
Πηγές Β5: Συκώτι, πέστροφες, ηλιόσποροι, ρέγκα, καρύδια, γαρίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως. Πηγές Β6: Μαγιά μπύρας, συκώτι, λάχανο, αυγά, πεπόνι.

Βιοτίνη: παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. 
Πηγές: Συκώτι, κρόκος αβγού, καρύδια, φακές, άπαχο κρέας, φρούτα, δημητριακά, ψωμί, ορισμένα λαχανικά (σπανάκι, σπόροι σόγιας, μανιτάρια).
Σελήνιο: συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας καθώς διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Επιπλέον, διεγείρει τους θύλακες της τρίχας και ενθαρρύνει την αύξησή τους, καταπολεμώντας την τριχόπτωση. Πηγές: Καρύδια Βραζιλίας, τόνος, σαρδέλες, γαρίδες.
Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση του DNA και απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Θεωρείται απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Καφέ-κόκκινα στίγματα μπορεί να οφείλονται σε απώλεια φυλλικού οξέος. Πηγές φυλλικού οξέως: πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι), μπανάνες, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, συκώτι, φακές, λαχανάκια Βρυξελών
Ψευδάργυρος: απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο αποτελεί βασική δομική μονάδα της κερατίνης (βασική πρωτεΐνη της τρίχας). Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την τριχόπτωση, αφού αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο επηρεάζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT (διυδροτεστοστερόνη). Πρόκειται για προϊόν μεταβολισμού, το οποίο, αν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος είναι μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων αλλά και το σχηματισμό νέων κυττάρων των νυχιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα λευκά στίγματα οφείλονται διατροφικά στην έλλειψη ψευδαργύρου. Πηγές: Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αβγά
Χαλκός: είναι πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών καθώς συμμετέχει στις διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης. 
Πηγές: φασόλια, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα. 
Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σιδήρου σχετίζεται με αυξημένη ευθραυστότητα των νυχιών. Τα νύχια γίνονται μαλακά, εύθραυστα και επίπεδα. Η έντονη τριχόπτωση αποτελεί σημαντική ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες π.χ. σε εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους ή στην έμμηνο ρύση, όπου χάνεται αρκετό αίμα. Πηγές: συκώτι, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα-φυλλώδη λαχανικά.
Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή νύχια. Η έλλειψη ασβεστίου κάνει τα νύχια πιο ευαίσθητα, αδύναμα και στεγνά. 
Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, σουσάμι, αμύγδαλα, σαρδέλες.

Οι κανόνες διαχείρισης του ιδανικού βάρους όσο μεγαλώνουμε είναι: 

1.Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων: Ανάλογα με την ηλικία, γίνεται σταδιακή μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων στα επίπεδα του βασικού μεταβολισμού ή και κάτω από αυτόν, στις ηλικίες της εμμηνόπαυσης και ανδρόπαυσης. 
2 Πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, ώστε να εξασφαλίζουμε τα απαιτούμενα αμινοξέα για την αποτελεσματική επιδιόρθωση των ιστών. 3 Εκγύμναση σε σταθερή εβδομαδιαία βάση για ολόκληρο το δωδεκάμηνο, βασισμένη κυρίως στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Μια σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για βελτίωση του βιολογικού περιβάλλοντος θα πρέπει να περιλαμβάνει:
o Νερό 3 λίτρα την ημέρα, φιλτραρισμένο(νερό της βρύσης καθαρισμένο με φίλτρο άνθρακα ή, ακόμη καλύτερα, με αντίστροφη ώσμωση (το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί στο νεροχύτη της κουζίνας), νερό μεταλλικό ή πηγής σε πλαστικό μπουκάλι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζεσταθεί στον ήλιο και το νερό δεν μυρίζει πλαστικό, γεγονός που αποκαλύπτει την παρουσία PVC). Καθημερινά πρέπει να προσλαμβάνουμε 30-35 γρ. νερού ανά κιλό σωματικού βάρους για τη διατήρηση της ενυδάτωσης, την αποτοξίνωση και βέβαια την υποβοήθηση τις λιπόλυσης.
o Φρέσκα φρούτα: κόκκινα φρούτα και όλη η οικογένεια και οι ποικιλίες από μούρα: φράουλα, φραμπουάζ, μύρτιλα, βατόμουρο, κράνα, λευκά μούρα, μαύρα μούρα, goji berries, acai berries (πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση) και εσπεριδοειδή: πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ φρουτ
oΑποξηραμένα φρούτα: μαύρες σταφίδες, χουρμάδες, βερύκοκα
o Λαχανικά: σπανάκι, τα σταυρανθή: λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανικά πλούσια σε καροτένιο: ωμό καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθι, κολοκύθα, ντομάτα, παντζάρι
oΞηρούς καρπούς και σπόρους (άψητους και ανάλατους): καρύδι, φουντούκι, πεκάν, αμύγδαλα, φυστίκι Βραζιλίας, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι

o Ψάρια: σολομός, μικρό σκουμπρί, αντσούγια, σαρδέλες, βακαλάος, τόνος

o Φρέσκοι χυμοί: χυμός ροδιού, νερό με λεμόνι, θυμάρι, φασκόμηλο, βιολογικό πορτοκάλι ή μανταρίνι, χυμός σημύδας (η σημύδα ενισχύει τη διαδικασία ανασυγκρότησης του οργανισμού και συνιστάται για εαρινή και φθινοπωρινή κούρα αναζωογόνησης του οργανισμού), χυμοί από φρέσκα λαχανικά (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια)

o Δημητριακά και αμυλούχα: ψωμί πολύσπορο ή με προζύμι (και χωρίς χημικά), αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα, πλιγούρι, συνδυασμός από βρόμη, κεχρί, φαγόπυρο

o Βιολογικά Γαλακτοκομικά (μειωμένες ποσότητες, κατσικίσια ή πρόβεια):βιολογικά προϊόντα όπως βιολογικό γιαούρτι,  κεφίρ, ξυνόγαλα

o Βιολογικό Κρέας και κοτόπουλο (με μέτρο)

o Βιολογικά Αυγά (με μέτρο)

o Όσπρια:φακές, αρακάς, φασόλια, βιολογική σόγια
oΛιπαρά:ελαιόλαδο, λιναρέλαιο, καρυδέλαιο 
 
oΑλκοόλ (1 ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως αν χρειαστεί)
oΑφεψήματα:πράσινο τσάι (όλα τα είδη από πράσινο τσάι και ιδίως τα ιαπωνικά) και αφέψημα με ρίζες πιπερόριζας (τζίτζερ)
o Σιτάρι (σε ελάχιστες ποσότητες, ολικής αλέσεως).
Θα πρέπει να αποφεύγονται τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο και καλαμποκέλαιο), τα τηγανητά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη, τα γλυκά, ο καφές και το μαύρο τσάι. Επίσης, το ψωμί, οι πίτες, τα ζυμαρικά και τα γλυκίσματα από σιτάρι. Για επιδόρπια η καλύτερη πρόταση είναι πάντα τα φρούτα και μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας (+ 70% κακάο). 
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χαρακτηρίζονται από την απουσία φυτοφαρμάκων, ορμονών, αντιβιοτικών, συντηρητικών, χρωμάτων και βελτιωτικών της γεύσης. Πολλές από αυτές τις ουσίες βλάπτουν το συκώτι και απορυθμίζουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών στο επίπεδο των ορμονικών υποδοχέων. 
Συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει να προέρχονται κατά το δυνατόν από φυσικές πηγές, ώστε να έχουν μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα και να συστήνονται πάντα από τον θεράποντα ιατρό. Συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού είναι:
-Βιταμίνες (Α, C, Ε, συμπλέγματος Β ή πολυβιταμίνες)
-Μέταλλα (ψευδάργυρος, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος ή πολυμέταλλα)
-Αντιοξειδωτικά
-Λοιπά (φυτοοιστρογόνα, σκευάσματα οξυγόνου, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μεθειονίνη κλπ)







ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ